Info


YLEISTÄ TIETOA TAKUISTA

Jos olet suunnittelemassa takkujen hankkimista, lue tämä sivu huolella läpi!


MITKÄ IHMEEN TAKUT?
Takut, rastat, loksit. Rakkaille lapsille on monta nimeä. Takuilla tarkoitetaan tässä yhteydessä hiustyyliä, jossa hiukset jaetaan siisteiksi osioiksi ja pyöritellään usein käsin tiiviiksi pötkylöiksi.MINKÄLAISET HIUKSET SAA TAKUTETTUA?
Hiustyyppejä on todella monenlaisia, mutta ei ole olemassa sellaista jota ei saisi edes jollain tapaa rastoitettua. On ohutta hiusta jota on todella tiheästi; tästä saa pehmeät mutta tiiviit takut. Paksusta, karheasta tukasta taas saa kunnon peikkopehkon. Ei ole olemassa "parasta" hiuslaatua rastojen tekoon. Tietty mikäli hiusta on todella ohuesti ja harvasti, se hankaloittaa rastoitusta eikä välttämättä ole mahdollista saada upeaa, tuuheaa ja näyttävää leijonanharjaa, mutta joskus kompromisseja on tehtävä. Ohueenkin tukkaan voi saada todella kauniit ja sirot takkuset!

Yksi käsitys on se, että hiuksen pitää olla todella huonokuntoista jotta se takuttuu. Tämä ei ole totta. Nyrkkisääntönä on, että mitä hyväkuntoisempi tukka, sitä hyväkuntoisemmat ja terveemmät rastat. Mikäli tukkasi on venyvää ja katkeilevaa hamppua, saa siitä kyllä takut, mutta niistä tulee huomattavasti ohuemmat ja heikommat kuin hyväkuntoisesta hiuksesta.
Älä siis missään nimessä käytä hiuksiisi vaalennus- tai permanenttiaineita vain "hamputtaaksesi" tukkaa takutuskuntoon. Osaava takuttaja saa kyllä rastat tehtyä ilmankin.

Kerrostetutkin hiukset voi takuttaa! Tällöin päälle tulee hieman lyhyempiä takkuja ja alle pidempiä, ja kerrostettu vaikutelma säilyy.KUINKA PITKÄT HIUKSET TARVIN RASTOJA VARTEN? PALJONKO HIUKSENI LYHENEVÄT?
Helpointa takut on tehdä yli 25cm pitkään tukkaan. Myös n. 18-20cm pituiseen tukkaan saa jo takut mikäli niihin kiinnittää aitohiuspidennykset, muuten takun latva tahtoo kovasti aukeilla - etenkin suomalaisella liukkaalla hiuslaadulla.

Pyrimme tekemään kaikki takkumme niin, ettei niiden koko pituus hirveästi kärsisi. 20-30% lyheneminen on kuitenkin täysin normaalia takutuksen aikana, varsinkin jos hiuksesi ovat latvasta paljon harvemmat. Paksu tukka yleensä säästyy hieman paremmin.
Takut saattavat kasvaessaan ja tiivistyessään kuitenkin painua hieman kasaan ja lyhentyä, se on täysin normaalia ja kuuluu asiaan. Pian voi myös jopa tuntua, ettei tukka kasva ollenkaan, vaan pysyy saman pituisena! Sekään ei ole asia mistä tarvisi olla huolissaan. Takut vaativat paljon kärsivällisyyttä, ja kun eräänä päivänä huomaatkin, että hei, onhan nämä vähän venähtäneet, on kaikki odotus ollut vaivan arvoista!

Joskus ei vaan millään jaksaisi odottaa että oma tukka kasvaisi ihanan pitkäksi. Tähän on hyvänä ratkaisuna tarjolla aitohiusrastoja, jotka voi kiinnittää omien takkujen latvoihin jatkoksi. Näitä pystyy värjäämään normaalisti ja ne elävät samaten kuin omatkin takut. Lisätietoa meidän väsäilemistämme aitohiusrastoista.KUKA SAA PITÄÄ RASTOJA? KENELLE RASTAT SOPIVAT?
Asiasta on ollut viime aikoina kovasti vääntöa mediassa ja eri kulttuureissa. Takutetulla tukalla on pitkät perinteet ympäri maapalloa, mutta reggaemusiikin ja jamaikalaisen kulttuurin yleistyttyä 70-luvulla taistelua on käyty siitä, kuka saa pitää minkälaista tyyliä ja mitkä nimitykset ovat ok.
Suurinta närää on aiheuttanut sanan "rasta" käyttö kuvaamaan hiustyyliä, sillä se yhdistää takkutukan automaattisesti rastafariuskontoon vaikkei henkilö välttämättä ole perehtynyt asiaan ollenkaan. Joillakin afroamerikkalaisilla taas on paljon sitä vastaan että valkoihoiset matkivat tyypillisesti mustaihoisten hiustyyliä, ja tätä kutsutaan jopa kulttuuriseksi hyväksikäytöksi. Muka halvennetaan ja pilkataan niiden ihmisten tyylejä, jotka tulevat paljon huonommista olosuhteista. Tästä ei takkujen teossa kuitenkaan ole kyse!
Meidän mielipiteemme on, että jokaisella on oikeus sellaiseen hiustyyliin kuin itse haluaa, eikä se tee sinusta rasistia, riistäjää eikä pahaa ihmistä.
Takkutukka sopii sellaiselle henkilölle, joka sitä haluaa. Ihonvärilläsi tai kansallisuudellasi ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Voit olla työtön, opiskelija, toimitusjohtaja, nuori taikka vanha.
Pyrimme kuitenkin pääasiallisesti käyttämään sanaa "takku", jottemme loukkaa ketään.

SOTKUINEN HARAKANPESÄ VAI SIISTIT JA TASAISET PÖTKYLÄT? (JA MITEN NE TEHDÄÄN)
Riippuu siitä, miten takkusi on aloitettu ja miten niitä huollat!
Itsestään muodostuneilla eli ns. freeform-, neglect- tai luonnontakuilla on tapana olla hieman pörröisempiä, villimpiä ja oudomman muotoisia. Ne ovat omalla tavallaan myös todella hauskoja ja persoonallisia ja niiden muodostumista on jännittävää seurata. Takkuja saattaa muodostua päähän muutamaakin eri kokoa, ja väliin jää usein irtohiustupsuja jotka ajan myötä kiinnittyvät lähimpään takkuun - tai kaukaisimpaan, ken tietää. Joskus myös itsestään muodostuneita takkuja ohjaillaan muotoon pyörittelemällä niitä käsien välissä.
Usein takut kuitenkin väsäillään ihan tarkoituksella. Ne voi tehdä joko itse tai avittamassa voi olla kaveri. Kampaamoissakin takkuja väsäillään. Näissä on kuitenkin omat riskinsä ja huonot puolensa.

Onnistuneisiin takkuihin tarvitaan aina hyvä näkyvyys takaraivolle, oli käytössä sitten kaverin silmät ja kädet tai omat kätöset ja peilejä. Takut on tärkeä jaotella tasaisiin osioihin jotteivät ne myöhemmin ala niin pahasti sekoittua toisiinsa ja kasvaa yhteen. Suosittelemme osiointiin joko tiili- tai suomukuviota.Sido hiukset ylös ponnarille. Jätä niskasta hiusta vapaaksi paria ensimmäistä riviä varten. Jaa hiukset osiin mielellään pienillä ponnareilla tai hiuskuminauhoilla, normaaleissa kuminauhoissa kitka on kova ja hiukset saattavat katkeilla. Kun olet saanut kaikki vapaana olleet hiukset jaoteltua kuvan mukaisesti niskasta, ota taas hieman lisää hiusta vapaaksi ja osioi ne. Jatka kunnes koko pää on osioitu. Jos hius on ohutta tai sitä ei ole kovin paljoa, voi olla helpointa jättää esim. ohimolta hiukset takuttamatta. Etuhiuksiakaan ei ole pakko rastoittaa, on olemassa monta ihanaa tyyliä jossa etuhiukset ovat vapaana takkutukan lisäksi.

Osioinnin jälkeen voit taas sitoa ylimmät hiukset jonnekin pois tieltä ja alkaa takuttamaan niskasta hiustuppoja. Tapoja on monia, mutta kotikutoisesti helpointa on varmaan hellästi tupeerata hiusta ja sen jälkeen pyöritellä kämmenten välissä kunnes takku alkaa muovautua ja pysyy hieman kasassa. Toinen vaihtoehto on alkaa pyörittää tuppoa kämmenten välissä yhteen suuntaan ja sen jälkeen jakaa tupon latva kahteen osaan ja vetää niitä vastakkaisiin suuntiin. Ohjeita löytyy netistä englanniksi paljon hakusanalla "twist & rip dreads".
Väkerrettyjä pieniä takkuja voi tiivistää 0,5-0,8mm virkkuukoukulla varovasti.
Takun juureen kuuluu jäädä sentti tai pari hiusta "auki", muuten takut kiristävät inhottavasti ja päänahka rasittuu turhaan.

Jos tosiaan haluat tehdä takkusi itse, varmista että olet lukenut aiheesta tarpeeksi ja tiedät edes suurin piirtein mitä olet tekemässä. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että kauan havitellut takut eivät näytäkään siltä miltä olit kuvitellut niiden näyttävän. Liian paksut, ohuet, sikin sokin, kasvavat yhteen, apua!
Takkujen väsäys itse on myös todella raskasta käsille, joten suosittelemme pyytämään kaverin avuksi.

Kampaajallekin voit mennä ottamaan takut, mutta homma on yleensä kallista ja lopputulos ei ole enää muutaman kuukauden päästä sellainen kuin toivoit. Mikäli kampaajasi haluaa käyttää permanenttiaineita, juokse pakoon. Permisaine polttaa ja haperoittaa hiusta todella paljon, ja takkusi saattavat hetken päästä alkaa venyä ja vanua ja pudota pois. Tätä on nähty useampaakin otteeseen.

Kaikista paras vaihtoehto takkujen tekemiseen on etsiä lähistöltä osaava ja kokenut takuntekijä, joka tietää mitä on tekemässä.
Me Locksterilla teemme kilpailukykyiseen hintaan takutuksia Tampereella ja Helsingissä, ja saat takuuvarmasti sellaiset takut kuin mistä haaveilitkin.
TAKKUJEN PESU
Palataksemme takaisin vääriin mielikuviin rastoista: Yksi yleisimmistä on varmaan se, että takut ovat likaiset ja että niitä ei pestä. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa, sillä takkuja voi pestä samalla tavalla kuin normaaliakin tukkaa. Takkujen tiivistyessä ja vanhetessa voi alkaa totuttaa päänahkaansa harvempiin pesukertoihin, jotta voi minimoida rastojen sisään jäävän saippuamäärän. Jokaisella pesukerralla kannattaa myös huuhdella todella, todella huolellisesti takut ja puristella niistä ylimääräinen vesi pois. Ne kuivuvat nopeammin eikä riski pitkäaikaisen kosteuden aiheuttamille vaurioille ole niin suuri, sillä jos takkusi ovat usein ja pitkään märät, voi niihin alkaa muodostua sisälle hometta. Tämän huomaat yleensä pahasta hajusta. Takkuja voi myös pesun jälkeen kuivata hiustenkuivaajalla, kunhan ei polta tukkaansa. Tämä saattaa kuitenkin hieman pörröttää takkuja.Mutta takaisin itse pesuun. Millä pestä?
Suurin osa takkutukista suosittelee silikonitonta shampoota. Et tarvitse lisäaineita, ja kaikki hoitava ja siloittava kannattaa jättää sikseen. Oman kokemuksen perusteella voin kuitenkin sanoa ettei suuresti vaikuta se, millä peset. Mäntysuopaa kuulen vielä silloin tällöin suositeltavan, mutta todella harva tuntuu ottavan huomioon sen että mäntysuopa on ihan oikeasti tykkiä tavaraa. Sitä ei kuulu läträtä päänahkaa myöten laimentamattomana. Sitä ei kuulu jättää takkuihin "vaikuttamaan". Sitä ei oikeasti edes tarvi ollenkaan. Voit huoletta jatkaa kuontalosi pesua sillä shampoolla millä olet ennenkin pessyt, kunhan huuhtelet pehkosi huolellisesti, kuten jo aikaisemmin mainitsinkin.

Suosittuja pesuaineita:
- Erittäin hieno suomalainen shampoo
- Linnashampoo
- Lushin palashampoot
- Hamppu-turve palashampoo
- XZ -shampoot (Omena, karpalo, oman mielen/tarpeen mukaan)

Voit pestä hiuksesi normaalisti heti takkujen tekemisen jälkeen. Jos ne lähtevät aukeilemaan, odota että hiukset ovat täysin kuivat ennen kuin alat pyörittelemään niitä tai käsittelemään muuten! Märkä hius on todella herkkä katkeamaan.

Takkujen värjäyksessäkin pätee sama sääntö, joka on tässä jo pariin otteeseen mainittu: HUUHTELE HYVIN. Varaudu myös siihen että väriä saattaa kulua hieman enemmän kuin takuttamattomaan tukkaan.
Monet suosivat hennavärejä saavuttaakseen punertavan sävyn. Nekin toimivat takkuihin hyvin, mutta kehotamme välttämään Santen hennavärejä, sillä ne sisältävät saksanpähkinäjauhetta joka jää hiekan tavoin takkuihin kiinni.Jos omien takkujen värjäys ei kiinnosta tai kaipaat usein vaihtelua värimaailmaan, voit lisätä pehkoosi vaikkapa erivärisiä huopatakkuja. Ne on helppo kiinnittää ja ottaa pois ja sopivat kaikkiin takkutukkiin!

TAKKUJEN SYVÄPUHDISTUS
Ota pesusaavi tai ämpäri, kumpaan nyt vain saat pääsi mieluiten tungettua.
Lisää niin lämmintä vettä kuin päänahkasi kestää.
Sekoita veteen 12rkl ruokasoodaa, 2tl suolaa, 2tl sitruunamehua ja muutama millilitra haluamaasi öljyä; muunmuassa teepuuöljy toimii hyvin.
Öljyä ei ole pakko lisätä, mutta se hoitaa takkuja tehokkaasti.
Asettele vati esim. lattialle niin, että saat kaikki takkusi sinne n. 30min ajaksi.
Voit vaikka maata itsekin lattialla tai kykkiä vadin päällä, ihan miten itsestä tuntuu mukavimmalta. Rentoudu.
Ota pää pois vadista ja kääri takut pyyhkeeseen 45 minuutiksi.
Ota pyyhe veks ja mene pitkään, kuumaan suihkuun. Puristele ja huuhtele takkuja hyvin.

TAKUT JA HILSE
Valitettava tosiasia on, että jos löytyy taipumusta päänahan hilseilyyn, ongelma saattaa vaikuttaa pahemmalta takkujen kanssa kuin ilman. Hilse jää takkuihin kiinni ja esille melko nihkeästi. Rasvaiseen hilseeseen saattaa auttaa tukan pesu useammin, kuivaan hilseeseen taas pesuvälien pidentäminen. Hiusten pesua hilseshampoolla ei tarvi takkujen takia lopettaa.

EROON TAKUISTA
Jos käy niinkin ikävästi, että joudut luopumaan takuistasi tai muuten vain haluat niistä eroon, ei ainoa vaihtoehto suinkaan ole pois leikkaaminen. Jos pötkylät eivät ole vielä kivikovaksi tiivistyneet niin niitä voi lähteä avaamaan esim. virkkuukoukulla latvoista hellästi. Hoitoaineessa lilluttelu voi myös auttaa liukastamaan tukkaa, mutta älä lähde availemaan sitä märkänä!
Varaudu siihen, että tukkasi ei tule olemaan kovin hyvässä kunnossa avatessasi takut - hoitoainetta kannattaa käyttää reilusti tällöinkin.

TAKKUJEN KORISTELUTakkutukka on siitä kätevä hiustyyli, että sitä voi todella monipuolisesti koristella ja muokata erilaisilla koruilla, narupunoksilla ja helmillä.
Mutta mistä tiedän minkä kokoiset helmet sopivat takkuihini? Miten saan ne paikoilleen?
Suurin osa takkuihin myytävistä koruista vaihtelee sisähalkaisijaltaan 0,5-1cm välillä. Se, minkä kokoisia koruja itse tarvit, riippuu oman takkusi paksuudesta ja siitä kuinka tiivis se on.
Jos takkusi on vaikkapa sentin paksuinen, mutta kovin tiivis, se ei anna paljoa periksi. Tällöin kannattaa hankkia reiältään 1cm olevia koruja ja varmistaa niiden kiinnitys vaikkapa ohuella narulla. Jos taas kyseinen 1cm paksu takku antaa puristaessa periksi ja on hieman pehmeä, niihin saa 0,8cm koruja. Mitä enemmän takkusi antaa periksi korulle, sitä paremmin koru pysyy paikoillaan. Maalaisjärjellä pärjää yleensä ihan hyvin. Kannattaa myös ottaa huomioon että takut ovat eri paksuisia eri kohdista, ja koru joka mahtuu takkusi latvaan saattaakin jäädä kinnaamaan jos yrität nostaa sitä takussa korkeammalle.

Uudet takut taas saattavat tekotavasta riippuen olla hieman höttöisiä ja antaa kovastikin periksi. Älä silti hommaa niihin liian pieniä koruja, sillä kohta jossa koru on tulee luultavasti uusissa takuissa jäämään korun reiän kokoiseksi ja muodostaa outoja klumppuja sen ylä- ja alapuolelle.

Normaalit puukorut ja helmet joita ei saa avattua voi pujottaa takkuun helposti kääntämällä latvan pienelle "silmukalle" joka sitten pujotetaan helmen reiästä läpi. Apuna voi myös käyttää ohutta virkkuukoukkua jolla saa hiuksen vedettyä reiästä.

Takkujen koristelu erilaisilla nauhoilla ja nyöreillä on myös yksinkertaista. Hyviä materiaaleja wrapeille ovat esimerkiksi tekonahka, suede ja ihan perus villalanka.

Yksinkertainen nauhawrappi käy näin:
Ota pätkä narua. (pituus riippuu oman takun pituudesta ja siitä kuinka pitkälle haluat koristella takkusi)
Aseta narun keskikohta siihen kohtaan takussa josta haluat aloittaa nyörityksen.
Pidä kohdasta kiinni ja käännä nauhan molemmat puolet takun ympärille ja asettele ne ristiin.
Käännä nauhat taas takun ympäri ja asettele ristiin.
Jatka kunnes nauha loppuu tai olet koristellut tarpeeksi pitkälle.
Sido nauhan päät haluamallasi tavalla. Voit jättää solmun jälkeen nauhan päät pitkäksi, niihin voi vaikka pujottaa helmiä tai sitoa höyheniä. 


Takkuja koristellessa on hyvä muistaa, että vain taivas on rajana! Mielikuvitusta saa ja pitää käyttää.


Lisää infoa kirjoitellaan kun ehditään. Voit kysyä meiltä mitä tahansa laittamalla viestiä Facebookin kautta tai vaihtoehtoisesti sähköpostia osoitteeseen info@lockster.net!